Twenty – met minder volume net zo schoon
Voor De Bruijn is design een instrument om kritische analyse en onderzoek voorbij de status van ideeën te drijven en functionele, maar toch elegante en aantrekkelijke producten te ontwikkelen. Materialen en kleuren spelen hierbij een belangrijke rol, omdat Mirjam ervan overtuigd is dat ze het meest aanspreken op de zintuigen, wat nodig is om oplossingen aantrekkelijk te maken. Daarom verkent ze graag de grenzen tussen functie en esthetiek op zoek naar de optimale balans tussen beide aspecten.
Mirjam de Bruijn (24) heeft de Design Academy Eindhoven onlangs met haar twee projecten ‘Asana’ en ‘Twenty’ met Summa Cum Laude afgerond.
Haar project ‘Twenty’ startte toen Mirjam de Bruijn ontdekte hoe zeer het volume van wasmiddelen de afgelopen tien jaar was gekrompen. Vanaf dit punt begon ze met haar onderzoek en ontdekte dat bijna 80% van alle vloeibare huishoudproducten uit water bestaan.
Minder gewicht
Met ‘Twenty’ wil ze de consument een alternatief bieden dat slechts de resterende 20% van het echte product in vaste vorm, en wel in de vorm van capsules, tabletten of korrels, zou verkopen. Thuis bij de consument wordt het vaste concentraat vervolgens in een hoogwaardige herbruikbare fles gegoten en na toevoeging van water weer zoals gewoonlijk gebruikt.
De ‘Thuisflessen’ van de consumenten zouden van veel betere kwaliteit kunnen zijn dan gewone weg gooi-flessen. Omdat je de fles slechts één keer per maand in plaats van bvb elke maand koopt (zoals bvb gewone shampooflessen), heb je minder branding op de fles nodig om consumenten ertoe te bewegen je product uit de schap te kopen. Dit maakt de verpakking veel mooier, duurzamer en dus minder milieubelastend.
Minder verpakking
Omdat de geconcentreerde producten ‘stevig’ zijn, kunnen ze worden vervoerd in eenvoudige, gerecyclede kartonnen verpakkingen en dus zelfs worden verkocht in ‘Zero Waste’ winkels. Dit zou veel plastic afval en onnodige CO2-uitstoot kunnen besparen. Bovendien kan CO2-emissie worden vermeden als er minder water wordt getransporteerd.
Mirjam de Bruijn heeft ambitieuze plannen: “Ik hoop consumenten zo te sensibiliseren dat het concept ‘Twenty’ ooit de standaard wordt voor huishoudelijke artikelen”.
DESIGNBOTE sprak met de ontwerper.
Mirjam, het concept van pads en tablets is niet zo nieuw. Geconcentreerde wasmiddelen bestaan ook al enige tijd. Wat is er nieuw aan je aanpak?
“Klopt. En inderdaad o.a. bij (af)wasmiddelen voor wasmachines zag je dit al (dit zijn echter überhaupt niet de producten waar ik op focus). Ik focus echt op producten waarbij wij aan de vloeibaarheid gewend zijn. Wij zijn gewend geraakt aan het comfort van vloeibare shampoo bijvoorbeeld en onze haren wassen met een blok zeep vinden veel mensen vooral heel onhandig. Wat ik voorstel is een product dat tussen een shampoo en een blok zeep in zit. Een capsule waaraan je zelf water toevoegt om uiteindelijk weer het product te krijgen waar je aan gewend was. Business to business heb je wel al vloeibare geconcentreerde zepen waar je water aan toe kan voegen. En ook voor consumenten heb je wel wat dingen op de markt. Wat echt nieuw is zijn de hoge kwaliteit flessen die je 1x koopt en daarna niet meer. Dit zorgt voor minder plastic afval.”
Misschien wil de industrie juist dat grote verpakkingen op de rekken blijven staan om tegen de even megalomane producten van de concurrent opgewassen te zijn. Misschien moet het probleem van reclame – ook bij de POS – naast de veranderde houding van de klant ook worden opgelost?
“Klopt, de vraag is alleen, of we in de toekomst echt schapruimte nodig hebben voor reclame. Je hebt meer een meer services. Twenty hoeft niet perse in de supermarkt verkocht te worden maar zou ook een online dienst kunnen zijn zoals bijvoorbeeld the ‘one-dollar shave’.”
Welke nieuwe mogelijkheden ziet u in verpakkingsontwerp met krimpende/vaste inhoud? Wat optimaliseerde u in je ontwerpen?
“De fles die je thuis hebt, en maar 1x koopt kan veel mooier zijn en kwalitatief veel beter. Hij kan ontworpen zijn op basis van je badkamer bijvoorbeeld in plaats van op basis van schapruimte en marketing. Denk aan wat ‘Dopper’ doet met zijn flessen. Mensen kopen die fles niet alleen omdat ze geen waterflesjes willen kopen maar ook omdat hij mooi is en hij onderscheidend werkt.”
Het gewicht dat de koper naar huis moet dragen kan een reden zijn om ‘Twenty’ te kopen. Maar wat als meer en meer consumenten zoveel mogelijk online bestellen en thuis laten bezorgen? Dan zou misschien het gebrek aan bergruimte in kleine appartementen een argument zijn….
“Klopt. Daar heb ik aan gedacht tijdens mijn ontwerpen. Het ontwerp moet niet alleen interessant zijn voor mensen die super milieu bewust zijn, want je hebt veel meer mensen nodig om een echte verandering in gang te zetten. Gezinnen kunnen de bergruimte interessant vinden. En misschien laten ze inderdaad hun boodschappen bezorgen maar dan kan ‘Twenty’ makkelijk door de brievenbus. En die service kan je nog veel persoonlijker maken door middel van personalisatie etc. Allemaal trends die nu opkomen. Daarnaast zou het product interessant kunnen zijn voor reizigers die zo min mogelijk mee willen nemen resp. door de douane mogen meenemen. Dit zou vragen om een veel kleiner flesje. Afhankelijk van marketingonderzoek hoop ik er nu achter te komen voor wie dit allemaal interessant zou kunnen zijn, om daar het ontwerp van de eerste echte versie op aan te passen. Uiteindelijk probeer ik zoveel mogelijk mensen aan te spreken.”
Volgens ‘GreenBiz’ is de scheepvaart goed voor 90% van het totale wereldwijde vrachtvervoer en genereert ze tot 4% van de totale uitstoot. (Ik heb geen cijfers van wegvervoer) Maar misschien is transport nog steeds zo belachelijk goedkoop dat het er niet echt toe doet hoe groot of zwaar een product vooralsnog is?
“Klopt ook. Alleen wetgeving verandert ook. Zeker op het moment dat men erachter komt dat het überhaupt anders kan. Uitstoot van fabrieken moest ook verminderd worden, als je laat zien dat het anders kan, kan er ook meer van een industrie verwacht worden. Veel mensen realiseren zich überhaupt niet dat er zoveel water onnodig verscheept wordt (onnodig voor landen met schoon water uiteraard). Goedkoop is ook niks stabiels zeker niet met de reserves waar we nu op teren.
Daarnaast zijn bedrijven als Unilever en P&G vastgeroest in oude patronen, ze hebben inderdaad genoeg budget voor transport en veranderen alleen als dat moet. Ik verwacht dus eigenlijk weinig vernieuwing van die kant. Ik verwacht verandering op dit moment veel meer vanuit start-ups en consumenten. Deze zetten trends waar de multinationals uiteindelijk wel in mee moeten gaan.”
Beschouw je je ‘Twenty’ producten als autonoom merk of als een concept voor alle marktpartijen van een productcategorie?
“Als een concept, maar wel een dat ik graag zou willen uitwerken!”
Heb je al reacties van de industrie en de reclame-industrie gehad?
“Ja, op dit moment ben ik op zoek naar de beste manier om het aan te pakken.”
Je hebt je examen in je zak en won de HEMA prijs. Ga je door?
“Zeker weten!”
DESIGNBOTE wenst je heel veel succes!
ontwerper: Mirjam De Bruijn
titel van het project: Twenty
fotograaf: Emke Rijerman
0 Kommentare